Wordt het tijd om elektrisch te gaan rijden? Hoeveel kost het om de batterij op te laden?

Met het autosalon in aantocht vraagt zelfs de meest verstokte dieselrijder zich af of het niet stilaan tijd wordt om over te schakelen op een milieuvriendelijkere brandstof. Ga je nu al voor de grote stap richting de elektrische of hybride auto, of blijft die tot nader order iets voor de happy few? En is die benzinemotor die nu volop wordt gepromoot werkelijk beter dan diesel?Wie op zoek is naar een andere auto heeft zich vast al de bedenking gemaakt: “Zou ik niet stilaan kiezen voor elektrisch…” Maar in de praktijk laat de doorbraak van de elektrische auto nog altijd op zich wachten. Er is wel sprake van ‘ontdieseling’ (van 46 procent marktaandeel eind 2017 naar 35 procent eind 2018), maar dan veeleer ten voordele van de benzinemotor (van 48 naar 58 procent). Waarom zou je nu (al dan niet) voor de radicalere omslag kiezen? We vroegen het aan enkele specialisten.


1. Het milieu

Wie elektrisch zegt, denkt ook meteen aan milieuvriendelijk rijden: van uitstoot is immers geen sprake meer. “Elektrisch rijden heeft zeker een meerwaarde”, zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. “Maar we mogen ook niet blind blijven voor de uitdagingen. En die zijn niet mis. Een van de belangrijkste is de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Gebeurt dat in vervuilende centrales, dan verschuiven we gewoon het uitstootprobleem. We zullen dus moeten inzetten op 100 procent hernieuwbare energie, of toch nog kernenergie. En dan zijn er de batterijen. Die zitten vol zeldzame materialen als lithium en kobalt. Je kan je vragen stellen bij de manier waarop die worden ontgonnen – er is sprake van kinderarbeid en zware milieuvervuiling. Jammer voor de believers: de 100 procent duurzame groene auto bestaat nog niet.”


2. Het bereik

“De Vlaming heeft nog te veel schrik dat hij niet op zijn bestemming zal geraken”, zegt Pecqueur. “Al bieden zelfs de meer betaalbare elektrische auto’s een bereik dat ruim volstaat voor dagelijks gebruik.” Als je weet dat de gemiddelde Vlaming zo’n 46 kilometer per dag bolt, heb je inderdaad geen Tesla Model S van dik 90.000 euro nodig waarvan de batterij het zo’n 450 kilometer uithoudt. “Voor wie bij wijze van spreken rond de kerktoren rijdt, denk aan huisartsen en thuisverplegers, kan de elektrische auto best wel handig, milieubewust en financieel interessant zijn.”
3. De tankbeurt

“De elektrische wagen heeft het imago het goedkoopst te zijn in gebruik. En naarmate er meer laadpalen in het straatbeeld en bij tankstations verschijnen, klinkt het pleidooi om over te stappen almaar luider”, zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. “Op basis van onze testen moeten we die euforie evenwel temperen. Want in de praktijk blijkt dat door de hoge kostprijs en de lange laadtijden de elektrische wagen voor weinig mensen praktisch en financieel interessant is.”

VAB becijferde voor vier gelijkwaardige wagens (type Ford Focus en Nissan Leaf) hoelang het duurt om voldoende brandstof of stroom te ‘tanken’ om honderd kilometer te kunnen rijden, en wat dat dan kost (zie grafiek). “We hebben daarbij enkel gekeken naar de energiekosten, we houden dus geen rekening met de aanschafprijs, de belastingen of de onderhoudskosten”, zegt Matienko.

Twee conclusies springen meteen in het oog: “Benzine, diesel of aardgas tanken voor een bereik van honderd kilometer is geklaard in een half minuutje, elektriciteit ‘tanken’ duurt in het beste geval bijna één uur en een kwartier. En in dat scenario betaal je ook heel veel, meer zelfs dan wanneer je benzine of diesel zou tanken zonder ook maar één cent korting aan de pomp”, zegt Maarten Matienko. “Thuis je batterij opladen is een pak goedkoper, maar zonder specifieke wallbox of laadpaal thuis hangt je auto ruim 7 uur en drie kwartier aan het stopcontact. Eigenlijk laad je het goedkoopst en het snelst op als je werkgever op kantoor aangepaste laadinfrastructuur heeft geïnstalleerd, omdat firma’s vaak goedkopere elektriciteitstarieven hebben bedongen.” Het advies van VAB: “Wie absoluut elektrisch wil rijden, moet goed nagaan aan welk tarief hij kan laden. Want afhankelijk van waar je oplaadt, kan eenzelfde oplaadbeurt je tot zes keer meer kosten.”


4. En hybride dan?

Dan maar opteren voor de tussenoplossing: een hybride, al dan niet met stekker? “Los van het milieuaspect biedt de plug-inhybride met stekker een goed compromis: je kunt er vlotjes vijftig tot zestig kilometer elektrisch mee rijden en je kunt terugvallen op de verbrandingsmotor – meestal benzine – als je langer onderweg bent”, zegt Mark Pecqueur. “Maar dan moet je wel de discipline hebben om de batterij op te laden telkens als je daar de kans toe hebt. Want doordat de wagen zwaarder is, zal je meer benzine verbruiken. De pure hybride is enkel geschikt voor wie bereid is om zijn rijstijl aan te passen, want de elektrische motor werkt enkel bij lagere snelheden. Maar wie een beetje verstandig rijdt, kan zijn verbruik beperken tot 4 liter. En daar vaart ook het milieu wel bij.”

Al wijst Maarten Matienko wel op het prijskaartje. “Als ik bedenkingen heb bij hybrides, dan is het vooral bij die met een stekker. Die zijn voor de particulier aan de dure kant omdat de meeste constructeurs die technologie nog reserveren voor het hogere segment, vaak met motorvermogens die niet echt nodig zijn voor een gezinswagen. Daardoor lopen de kostprijs per kilometer en de energiekosten flink op. Een voorbeeld: de honderd procent elektrische Nissan Leaf kost je 0,52 euro per kilometer als je 10.000 km per jaar aflegt, de plug-inhybride Mitsubishi Outlander 0,72 euro voor diezelfde kilometer. De Leaf kost je per jaar 504 euro aan stroom, de Outlander 820 euro aan stroom en benzine.”


Conclusie

Elektrisch en hybride rijden wordt meer en meer een reële optie, maar dan vooral voor wie korte ritten doet en over ander vervoer beschikt voor langere afstanden. Financieel ligt de aankoopprijs nog hoger dan bij auto’s op fossiele brandstoffen, opladen duurt lang en de laadinfrastructuur staat nog niet op punt. Let bovendien goed op waar en wanneer je de wagen oplaadt, want ook daar zijn er grote financiële verschillen waardoor elektrisch ‘tanken’ zelfs duurder kan uitdraaien dan fossiel.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190114_04102610