Nederlandse verzekeringswereld neemt maatregelen tegen contactloze autosleutel

Mark VAN LUYKHet aantal autodiefstallen neemt steeds verder af. In 2000 werden er in Limburg nog bijna 2.000 wagens gestolen, in 2016 waren er dat nog 535 en vorig jaar 377. Maar volgens het Nederlandse Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit wordt het stelen van auto’s door het opvangen van het signaal van de contactloze sleutel steeds populairder bij autodieven. “Het gebeurt vaker dan het intikken van een ruitje.” Bij een contactloze sleutel gaat het voertuig automatisch open zodra de eigenaar -met de sleutel in de broekzak of handtas- de wagen nadert. Daarna kan met een druk op de knop de motor gestart worden. Bij het weglopen gaat de wagen automatisch weer op slot.


“Voor een kleine driehonderd euro maak je een simpel apparaatje dat die communicatie tussen de auto en de autosleutel oppikt met een antenne en verder doorzendt”, zegt Roel Verdult, een Nederlandse beveiliger van Factor IT. “Autodieven werken ook in duo’s. De ene pikt het signaal op door langs de huizen te lopen met een zender en zendt het signaal naar een handlanger die bij de wagen staat. Bij een aantal van die auto’s gaan de deuren dan niet alleen open, maar kun je ook blijven rijden als je op de startknop duwt.”


Dieven misbruiken de systemen niet alleen om auto’s te stelen, maar ook om in te breken voor de airbags of het navigatiesysteem van de wagen. “Steeds vaker worden auto’s met een dergelijke sleutel gestolen of worden autobezitters de dupe van een inbraak zonder dat er sporen aanwezig zijn,” zegt Henk van Vliet van de keuringsinstantie Kiwa SCM die automodellen keurt en certificeert voor verzekeringsmaatschappijen voor ze in de toonzaal staan. “Daarom zullen we begin 2019 auto’s met onveilige systemen afkeuren. Bestuurders van voornamelijk duurdere wagens kunnen daardoor problemen krijgen met hun diefstalverzekering, tenzij ze extra maatregelen nemen of meer betalen.” Volgens van Vliet is 90 procent van de auto’s met een dergelijk systeem die dit jaar van de band rollen kwetsbaar. “En ik ben er zeker van dat het probleem even groot is in België.”


Autoruitje

Begin 2019 zullen we auto’s met onveilige systemen afkeuren. Bestuurders van duurdere wagens kunnen dan problemen krijgen met hun diefstalverzekering - Henk VAN VLIET Nederlandse keuringsinstantie

“Er zijn geen cijfers van auto’s die op die manier worden gestolen”, zegt Wauthier Robeyns, woordvoerder van de federatie van de verzekeringssector Assuralia. “Dat geldt ook voor inbraken in de wagen. Vroeger sloegen autodieven een autoruitje stuk. We gaan er vanuit dat dit nu ook kan via elektronisch ingrijpen, maar er zijn geen bewijzen.” Net zomin zijn er algemene criteria om een autodiefstalverzekering van een bepaald merk of model te weigeren. “De verzekeraar bepaalt zelf welk risico op diefstal hij aanvaardt en dus ook bij welke wagens of modellen.”


“Die systemen hebben zeker een hoog risico op fraude, maar we houden geen cijfers bij. Bij inbraken in de wagen zorgt dat ook voor een probleem”, zegt Serge Jacobs van verzekeraar Ethias. “Als er geen sporen van inbraak zijn, is het moeilijk om een diefstal te bewijzen en dan zal de verzekering wellicht geen dekking geven.”


Volgens Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas Moore-Hogeschool, is het lek met de sleutel al bijna gedicht door de autofabrikanten. “In Groot-Brittannië is dit een groot probleem geweest en bendes verleggen altijd hun werkterrein. Het aantal diefstallen via die manier zal dus ook hier wel pieken. Maar de auto-industrie staat ook niet stil. De fabrikanten zijn er al lang mee bezig en over een half jaar is dit veiligheidslek volgens mij weer helemaal gedicht.”