Gouverneur laaiend over studenten die via gsm auto zelfstandig laten rijden

Drie studenten Autotechnologie en een student Elektronica-ICT van Thomas More schrijven geschiedenis door een auto via een gsm autonoom te laten rijden. Drie van die bollebozen komen uit onze regio en volgden hier technisch secundair onderwijs.


Jonathan, Laurens, Stijn, Wiebe en hun docent naast de wagen die ze autonoom met hun gsm kunnen laten rijden. Foto: kmaStijn Huygen (21) uit Ranst, Laurens Wuyts (21) uit Wijnegem, Jonathan Matthyssen (24) uit Beerse en Wiebe De Doncker (21) uit Pepingen weten pas donderdag of ze geslaagd zijn voor hun afstudeerthesis in het kader van hun bachelorproef. Dan moeten ze hun autonoom rijdende auto komen verdedigen voor een jury. Dat de Thomas More Hogeschool, Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver maandag al een groot persmoment organiseerde, moet hen vertrouwen geven in een goede afloop.


Zelfs provinciegouverneur Cathy Berx kwam meerijden in de RAV4 Hybrid die de studenten van Toyota Belgium in bruikleen kregen. “Het is ongelooflijk wat jullie gedaan hebben, ik vind dat deze zaal eigenlijk vol had moeten zitten vandaag”, bewierookte Berx de jongeren. “Mensen als jullie gaan het verkeer in de toekomst veiliger maken, het systeem dat jullie ontwikkelden kan een game changer worden.”


Stijn Huygen (21) behaalt deze maand zijn bachelor Autotechnologie, als alles meezit. Stijn rijdt elke dag met de auto naar Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. Dat autonoom rijdende auto’s de wereld veiliger gaan maken, kunnen veel weggebruikers nog niet vatten. “Maar ik ben er echt van overtuigd. Binnen twintig jaar rijden de auto’s zelfstandig. Mensen zullen de knop in hun hoofd moeten omdraaien.”


Menselijke fouten

“We hebben de besturingsinformatie van de auto gecombineerd met de camerabeelden van een smartphone. Door de smartphone achter de voorruit te leggen en de gecombineerde info terug naar de auto te sturen, kan die auto zelfstandig rijden.”


Volgens Stijn kan een systeem altijd beter anticiperen op verkeerssituaties dan een mens. “Verkeersongevallen zijn meestal het gevolg van menselijke fouten. Alleen verkeerslichten en verkeersborden kan ons systeem nog niet detecteren. Dat zou verholpen kunnen worden via artificiële intelligentie. Via de cruisecontrol kan je de besturing van het voertuig op elk moment overnemen.”

Laurens Wuyts (21) staat op het punt om zijn bachelordiploma Elektronica-ICT te behalen. Hij wil volgend academiejaar graag een masteropleiding Artificiële Intelligentie & DSM (Digital Signal Processing) starten. De rol van Laurens in het project van de autonoom rijdende auto was afwijkend dan die van de rest, omdat hij geen autotechnologie studeert.


Radar van wagen

“Ik heb onderzocht hoe de software van de gsm werkt om te zien hoe we die konden gebruiken om de wagen te laten rijden. Het is de camera van de gsm die de weg inspecteert. We gebruiken eigenlijk alleen nog maar één sensor van de wagen, de radar, die de afstand met voorliggende voertuigen bepaalt.”


“Vijftig jaar geleden vloog de mens naar de maan met een computer waarin vier kilobyte aan informatie zat”, vertelt docent Mark Pecqueur. “De smartphone die de studenten gebruikten, bevat tweeënhalf gigahertz aan data. Dat maakt die smartphone 20.000 keer krachtiger dan de computer waarmee de eerste mens naar de maan vloog.”


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180618_03568553