Amper een op de vier Belgen klaar voor zelfrijdende auto


Terwijl de autowereld de mond vol heeft van de zelfrijdende auto en zo goed als elk zichzelf respecterend merk eraan sleutelt, staat de Belg nog niet te springen om zich te laten rijden in een auto zonder bestuurder. Het wantrouwen is groot, blijkt uit een nieuwe bevraging. “Nochtans wacht auto’s met bestuurder hetzelfde lot als paard en kar”, zegt Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool.


De vraag is niet meer of de zelfrijdende auto zal doorbreken, maar wanneer.


De Belg staat niet te trappelen om in een zelfrijdende auto te stappen, laat staan om er snel een te kopen: amper een kwart is voorstander van een snelle invoering. Dat blijkt uit een bevraging van Bosch Mobility Solutions, dat rijhulpsystemen voor de automobielindustrie ontwikkelt. “Belgen hebben meer moeite om de controle over het stuur uit handen te geven dan automobilisten in de twaalf andere bevraagde landen ”, zegt Sandra Vancolen van Bosch.


“Belgen zien zelfrijdende functies vooral als ondersteunend: bij het parkeren, tijdens langere ritten op de snelweg of in de file. Maar hun kinderen door zo’n zelfrijdende auto bijvoorbeeld naar school of de sportclub laten brengen, nee, dat niet. Terwijl ze daar in pakweg Brazilië, Italië en China, maar ook in onze buurlanden, minder moeite mee hebben.”


Nochtans is het al lang niet meer de vraag óf de zelfrijdende auto zal doorbreken, wel wanneer hij zijn opwachting maakt. “Ook in België. Auto’s met bestuurder wacht hetzelfde lot als paard en kar”, voorspelt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. “Maar België is een écht autoland met heel veel bedrijfswagens, dus er zal wat meer tijd overgaan.”

Al is het ook een kwestie van mentaal een knop om te draaien: “Mensen vinden het beangstigend om het stuur uit handen te geven. Nochtans is al lang aangetoond dat ruim 90 procent van alle ongevallen terug te brengen is tot een menselijke fout.”

Mensen vinden het beangstigend om het stuur uit handen te geven. Nochtans is ruim 90 procent van alle ongevallen het resultaat van een menselijke fout Mark PECQUEUR

En dat is niet het enige voordeel van autonoom rijden, zo blijkt uit studies. “Autonoom rijden leidt tot minder files en wachten, wat de verkeersflow met 80 procent kan verbeteren”, zegt Sandra Vancolen. “Tegelijk kunnen we 23 tot 39 procent brandstof besparen doordat we efficiënter rijden. En als we niet langer zelf moeten rijden, winnen we makkelijk een klein uurtje per dag om aan andere dingen te besteden.”


Alleen moet dan dringend dé belangrijkste belemmering voor de doorbraak van autonoom rijden worden aangepakt: “En dat is de wetgeving”, zegt Pecqueur. “Op dat vlak loopt Europa helaas achter op onder meer de Verenigde Staten en China, waar al volledig autonoom rijdende auto’s op de baan zijn, sommige zelfs zonder chauffeur.”


https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181106_03912231/amper-een-op-de-vier-belgen-klaar-voor-zelfrijdende-auto